Skebokvarnsgården när det var handelsbod.

Skebokvarnsgården när det var handelsbod.

Om huset

Detta är berättelsen om ett hus och berättelsen har inget slut.

1947 var huset nybyggt och Harne & Co flyttade sin affär från gamla järnvägsövergången in i de nya lokalerna och den nya affären hade samma namn. Einar Pettersson var dess första föreståndare. 1949 bytte affären ägare och döptes till Skebokvarns Handelsaktiebolag för att 1953 övertas av Anna-Greta och Bror Olsson som ändrade namnet till Handelsbolaget.

1958 köpte Anna-Lisa och Knud Sörensen huset och kom att bo och verka i det i nitton år. Sörensens Livs blev ett begrepp i Skebokvarn. År då affärslivet hade sin stilla gång och inte så mycket tycktes ha hänt. Fast det lyste upp ibland. Som det här: Det var ovanligt med kredit i affären även om det hände att någon krona saknades i portmonnän och som då betalades dagen efter. En man som bodde utefter vägen mot Forssa saknade då och då den kronan men betalade inte heller. Det blev en vana för Anna-Lisa att vid ärende åt det hållet titta in och få resterande betalt. En dag när hon knackade på råkade mannen ha främmande på besök och i sin bryddhet utbrast han: "Vem är Ni? Er känner jag inte, har vi träffats?"

1977 sålde familjen Sörensen huset till Flens Kommun som hyrde ut till Marianne och Göran Jansson som där drev Skebokvarns Handel. Ulla och Ove Gansmoen tog över 1979 för att 1980 efterträdas av bröderna Christer och Robert Blom som köpte huset från kommunen och byggde ut den del vi nu kallar Salen.

1986 köptes huset av Carl och Peter Sörensen, far och son men inte släkt med Anna-Lisa och Knud, och de behöll det till 1990 och sålde det tillbaka till Flens Kommun.

Idrottsföreningen Kamraterna i Skebokvarn skötte nu om huset och dess medlemmar bedrev i nästan 10 års tid Vi Unga, en verksamhet för barn och ungdomar. En period fanns där också ett litet bibliotek och de senaste åren kom Skebokvarnsgården oftast att hyras ut till privata fester.

1 april 2008 blev så Skebokvarnsborna som medlemmar i Bygderådet ägare till huset.

Dela den här sidan